Sebastiaan Verschuren (7 oktober 1988) is geboren in Amsterdam en getogen in Nieuwegein. Bij zwemvereniging Aquarijn zwom hij zijn eerste banen. In 2005 veroverde Sebastiaan zijn eerste Nederlandse titel op de 1500 meter vrije slag. Een jaar later verbrak hij de Nederlandse Records van Maarten van der Weijden (800m) en Marcel Wouda (1500m) in één race.

In 2009 begon Sebastiaan samen met Joost Reijns aan Swimclinics, met als grote doel om technische kennis van de topsport naar de breedtesport te dragen.

In datzelfde jaar zwom hij zijn eerste grote internationale finale (200 meter vrije slag tijdens de WK in Rome) en een jaar later won Sebastiaan zijn eerste internationale medailles tijdens het Europees Kampioenschap in Boedapest.

Tijdens de Olympische Spelen van Londen 2012 zwom Verschuren zich verrassend in de finale van het koningsnummer, waar hij een tijd van 47.88 neerzette. Daarmee kwam hij slechts acht honderdste van een seconde tekort voor Olympisch eremetaal.

De jaren hierna verliepen stroef, maar in 2015 kreeg Sebastiaan de smaak weer te pakken, en stond hij na het behalen van het WK limiet op de 100 meter vrije slag aanvoerder van de Wereldranglijst. Tijdens de WK van dat jaar plaatste hij zich eindelijk weer voor de finale van de 200 meter vrije slag.

In 2016 werd Sebastiaan in Londen Europees Kampioen op de 200 meter vrije slag en won hij zilver op de 100. Daarnaast won hij goud op beide estafette’s: de 4×200 meter vrije slag en de 4×100 meter vrije slag. Met vier medailles op zak begon de laatste fase richting Rio.

In Rio de Janeiro, tijdens zijn tweede Olympische Spelen, haalde Verschuren op zowel de 100 als de 200 meter de finale niet: op beide afstanden kwam hij iets meer dan een tiende van een seconde tekort om opnieuw individueel in een Olympische finale te staan. Met de 4×200 meter estafette zwom Verschuren als slotzwemmer wel in de finale.

Tijdens het Amsterdamse Sportgala werd Verschuren gekroond tot Sportman van het Jaar 2016, waar hij ook zijn afscheid aankondigde van het topzwemmen.

Sebastiaan voltooide een Master in Sport Management en is momenteel werkzaam bij de organisaties Swimclinics en Personal Swimming.