blog1

Geniet nooit met mate

'Geniet nooit met mate' zijn de woorden die mijn trainer Martin voor de finale 200 meter vrije slag naar me stuurde. En dat was precies wat ik een week lang heb gedaan in Kazan.

Als zwemmer ben je maar een aantal keer per jaar echt in vorm. Rond december tijdens de kortebaan toernooien, rond april tijdens de Eindhoven Swim Cup en rond juli tijdens langebaan toernooien. Een paar keer per jaar mag je die Ferrari besturen. De overige 46 weken rijd je in een Lada. Die kan kilometers vreten en deuken incasseren, maar heeft veel onderhoud nodig en is niet zo snel.

De topvorm die je een paar weken per jaar voelt is aan de ene kant prachtig en aan de andere kant beangstigend. Het moment dat je mag genieten van die vorm is het moment dat je dat het meest makkelijk vergeet. Door spanning, verwachtingen, doelstellingen. Je klieft door het water als een zeilvis, je duikt als een dolfijn, je finisht als een haai maar je vergeet ervan te genieten. Je denkt aan tijden, plekken, finales.

Tijdens deze WK heb ik alleen maar proberen te genieten. Ik genoot van mijn eerste race, van het aanpassen van mijn raceplan, van het zwembad, mijn teamgenoten, de zenuwachtige coaches. Ik genoot van volle tribunes, interviews met betrokken journalisten, concurrentie. Ik genoot van die sticker op mijn buik, ik genoot van estafette-overnames. Ik genoot van elke dag tweemaal spaghetti met rode saus, ik genoot van de uren op de massagetafel. Ik genoot van mijn finaleplek en van Olympische kwalificatie, ik genoot van onze zilveren medaille op de gemengde estafette.

Als je alle randzaken kunt laten gaan en je kunt focussen op datgene wat écht belangrijk is, dan besef je je maar één ding: Ik mag de mooiste sport ter wereld uitoefenen op het hoogste niveau tijdens de grootste toernooien.

En dat heb ik gedaan, een week lang in Kazan. Die prachtige 200 meter, de genadeloze 100 meter, de spannende 4x200 en de prachtige afsluitende gemengde 4x100. Ik ben blij met mijn resultaten en kijk enorm uit naar volgend seizoen. Het Olympisch seizoen.

Copyright © 2017 Sebastiaan Verschuren · KvK 52326934