Laten we onze zwemmers koesteren, motiveren en uitdagen

Geplaatst
Reacties 0

Wat zijn wij, als zwemliefhebbers, toch ongelofelijk verwend de laatste jaren. Zwemmers als Femke, Ranomi, Jesse, Maarten, Arno en Kira krijgen ons elke wedstrijd op het puntje van de stoel, zwemmen finales en winnen medailles op de mooiste toernooien. De namen van deze topzwemmers kennen we allemaal. Zou het niet fantastisch zijn om daar de komende tien jaar nog veel meer namen aan toe te voegen?

Al deze fantastische zwemmers zijn ooit begonnen als broekies bij de zwemclub. Onder begeleiding van hun coaches hebben ze in die eerste jaren technieken aangeleerd en watergevoel ontwikkeld. Wil je topzwemmer worden, dan is het aanleren van deze skills op jonge leeftijd misschien wel essentieel. Uitzonderingen uiteraard daargelaten.

In mijn uren die ik training geef voor Personal Swimming zie ik dagelijks mensen die niet vanaf die leeftijd in aanraking zijn gekomen met het zwembad. We bieden trainingen en cursussen aan, en met tijd en energie leren we ze alles wat ze willen. Van borstcrawl tot het keerpunt en van het zwemmen van een triatlon tot het aanleren van de vlinderslag.

Tijdens mijn zwemmen was ik met Joost Reijns actief met het organiseren van evenementen en clinics voor jonge zwemmers en zwemsters. Meerdere keren per jaar kwamen we naar zwembaden van verenigingen en nodigden we zelf jonge atleten uit om mee te kijken en mee te trainen.

Toen ik me aansloot bij Personal Swimming begonnen we dus logischerwijs met het aanbieden van lessen en trainingen voor jongere kinderen. Zwemmers die al aangesloten waren bij de zwemvereniging en iets beter wilden leren keren, starten of zwemmen. Dat werden er steeds meer en inmiddels begeleid ik, op de achtergrond, een twintigtal zwemmers in het verbeteren van hun techniek. We werken aan specifieke dingen zoals hoge ellebogen en betere ligging.

Wat mij zeer raakt, is dat een aantal van deze zwemmers op de zwemvereniging niet durft te zeggen dat ze af en toe een les bij mij doen. Dat er zwemmers zijn die zo onopvallend mogelijk het zwembad binnenkomen omdat ze zich schuldig voelen, of omdat niemand ze mag zien. Zwemmers die aangesproken worden op de club met de vraag of ze geen goede begeleiding krijgen en niet tevreden zijn. Ouders die het zelfs verboden wordt om naar ons toe te komen.

Mijn oproep is aan alle zwemverenigingen, besturen en zwemcoaches: laten we met zijn allen het zwemmen in Nederland nog veel mooier maken dan het al is. We zijn een klein land met in verhouding weinig zwemmers, dus we moeten deze koesteren en uitdagen.

Laten we proberen om elkaar te versterken, zwemmers en zwemsters gemotiveerd te houden en alles uit de kast te halen om straks, na Tokyo, een nieuwe lichting toppers te zien schitteren op de hoogste podia. Zeker nu we in onzekere tijden leven, lijkt het mij fantastisch om een nieuwe weg in te slaan en met zijn allen zwemmend Nederland op de kaart te houden.

De discussie aan? Graag! Stuur me een mailtje op sebastiaan@sverschuren.com of tweet naar @sverschuren. Reageren hieronder mag ook!

Auteur:

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Discussieer mee!

Schrijf je reactie hier. De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht. Je ziet eerst een voorbeeld en daarna kun je de reactie definitief plaatsen.