Een jaar zonder topsport

Geplaatst

Gisteren was het precies een jaar geleden dat ik op het Amsterdamse Sportgala bekend maakte te stoppen met topsport. Ik kreeg de eer om de nieuwe Sportman van Amsterdam bekend te maken: een mooi moment om eens terug te kijken op het afgelopen jaar.

De eerste maanden na mijn ‘pensioen’ vroegen mensen me vaak naar ‘het zwarte gat.’ Wat ik nu deed, of ik me verveelde, of ik het zwemmen mistte. Ik kan heel eerlijk zeggen: ik heb me geen moment verveeld. Sterker nog: ik denk dat ik meer te doen heb dan ooit. Als topsporter denk je vaak dat je het heel erg druk hebt, maar eigenlijk heb je een enorm gestructureerd leven.

Om acht uur was ik in het zwembad, dan hadden we een landtraining van een half uur. Half 9 tot half 11 waren we aan het zwemmen, en om de dag deden we daarna een krachttraining. Naar huis, eten, slapen, eten en weer naar het zwembad om half 5. Half 8 thuis, eten en naar bed. Vrij overzichtelijk. Ik maak wel eens de opmerking dat waar ik voorheen altijd de jaarplanning (of vierjaren-planning) in mijn kalender open had en nu altijd de week- of dagplanning.

Afgelopen september begon ik met een opleiding. Op het Johan Cruyff Institute volg ik op dit moment de Master in Sports Management, via een beurs van Telesport. Wat me erg aansprak in de opleiding is het feit dat er breed wordt ingezet: ik lees en leer over (sport)marketing, event management, strategic management en policy’s.

Tijdens mijn topsportcarrière heb ik altijd veel verschillende dingen gedaan: ik gaf clinics en organiseerde evenementen samen met Joost Reijns bij Swimclinics, bouwde websites en maakte foto’s en video’s. Ik verwacht dat ik aan het eind van deze opleiding een beter idee heb waar ik naar toe wil groeien.

We organiseerden de Rio Experience, waar we meer dan 70 kinderen een zwembad en open water clinic gaven en afsloten met een persconferentie. Maud van der Meer, Femke Heemskerk en Sébas van Lith hielpen mee om van deze dag een groot succes te maken.

Voor mijn oude sponsor Arena mocht ik naar de Wereldkampioenschappen in Boedapest. Ik werd uitgenodigd om eens een week mee te lopen op de marketing afdeling tijdens een groot toernooi.

Of het gek was om als oud-zwemmer rond te lopen op een toernooi? Een beetje, maar het was vooral erg tof om te zien hoe de Nederlandse ploeg de smaak weer te pakken had, en om een kijkje achter de schermen te krijgen van zo’n toernooi.

Tijdens de Worldcup in Eindhoven organiseerden we wederom een aantal clinics en de Pieter Challenge, waarna de zwemmers op de tribune plaatsnamen om hun helden naar de overwinning te schreeuwen. Ik stond tijdens de finale als co-commentator op het pooldeck.

Ik heb me vanaf begin 2017 aangesloten bij het team van Personal Swimming. Samen met Bas van Velthoven en al mijn zwemmaten geven we privéles, conditietraining en borstcrawl-cursussen voor iedereen die beter wilt leren zwemmen. Dit doen we in het Sloterparkbad van Amsterdam.

Met Swimclinics gaan we op 1 januari 2018 weer stappen maken. Dan beginnen we met de maandelijkse nieuwsbrief met tips, techniek-oefeningen en informatie over komende evenementen. Samen met Personal Swimming zijn we ook de ‘Talent Training‘ gestart: elke zaterdagochtend trainen in het Sloterparkbad bij mij of één van de andere toptrainers.

Naast al het bovenstaande professionele nieuws zal ik 2017 natuurlijk vooral herinneren als het jaar waarin ik op een schitterende zaterdag getrouwd ben met Naima. Een prachtige dag met mooie mensen en fantastische herinneringen.

Eén van de goede voornemens blijft het bloggen: ik hoop dat ik daar, naast alle bijzondere plannen in 2018, meer tijd voor kan vrijmaken.

Auteur: