Blijf jezelf uitdagen

Geplaatst

Tijdens mijn middelbare school ben ik professioneel gaan zwemmen, wat ik heb gedaan tot eind 2016. Elke topatleet kiest zijn eigen pad, en ik koos ervoor om geen studie te beginnen tijdens mijn zwemcarrière. Daar kwam dit jaar verandering in.

Iets langer dan een jaar geleden werd ik benaderd door het Johan Cruyff Institute en werd ik uitgenodigd om een jaar lang de Master in Sports Management te volgen. Ik kreeg als oud topsporter uiteindelijk de Telesport studiebeurs. Gisteren presenteerden mijn groep en ik onze Master Final Plan en sloten de opleiding af met een fantastisch cijfer.

Tip: Voor alle oud- of huidig topsporters die deze blog lezen: je kunt je tot 12 juni nog aanmelden voor deze beurs en opleiding. Klik op de link hierboven.

Tijdens het hele studiejaar ben ik uitgedaagd, maar in een andere manier dan wat ik gewend was. Als je sport op een hoog niveau beoefent, wordt je elke dag uitgedaagd. Hoe je met feedback (of soms kritiek) om gaat, hoe je teamgevoel bouwt en hoe je teamgenoten behandeld. Zware trainingen, teleurstellingen maar ook overwinningen.

Op een bepaalde manier is het leven van een topsporter makkelijk. Je weet wat er van je verwacht wordt en wat je van jezelf verwacht. Je weet wat je moet doen en wat je moet laten, en je weet precies waarvoor je dat allemaal doet. Je teamgenoten, coaches en andere begeleiding zitten bijna altijd op hetzelfde level en je bent elkaar continue aan het uitdagen.

Op het Johan Cruyff Institute komen de uitdagingen uit andere hoeken, vaak op de momenten dat je ze niet verwacht. Ik heb geleerd om evenementen, organisaties en teamgenoten op een andere manier te bekijken. Ik heb geluisterd naar college’s en heb onvoorbereid moeten presenteren over onderwerpen waar ik niets vanaf wist.

“Ook als is Johan Cruyff er niet meer, zijn gedachtegoed komt in alle onderdelen van de opleiding terug.”

Op het Institute leer je sport op een andere manier te bekijken. De kant van de atleet heb ik jarenlang gezien, maar de organiserende en overkoepelende kant heb ik nooit meegemaakt. Ik heb geleerd om strategische analyses en assessments te maken over alles wat met sport te maken heeft.

De grootste taak was echter het Master Final Plan. Met mijn vrienden en teamgenoten Germain Henriquez (die de fantastische stichting “Elk Kind een Bal” heeft opgericht), strateeg Mathijs Rooling en Paralympisch medaillewinnaar Maikel Scheffers kregen we een opdracht van de Johan Cruyff Foundation. Een grote eer en natuurlijk iets wat we met beide handen hebben aangepakt.

Met het fantastisch beoordeelde voltooide plan en onze presentatie, en al de kennis die ik heb opgedaan in het afgelopen jaar, kijk ik uit naar het volgende. Ik kan niet wachten wat er gebeurt en hoe ik mijn nieuw verkregen inzichten kan stoppen in mijn werk bij Personal Swimming en Swimclinics.

Blijf jezelf uitdagen!

Auteur: