10 jaar topzwemmer

Geplaatst

Zwemmen is de allermooiste sport ter wereld. Dat is mijn objectieve conclusie na 10 jaar intensief onderzoek op het hoogste niveau.

Ik heb altijd het geluk gehad dat ik mezelf kon omringen met uitsluitend mensen die het beste met mij voor hadden. Een geweldige coach, een team dat altijd dezelfde extreem hoge doelstellingen nastreefde, een geweldige vriendin en de allerbeste faciliteiten.

Ik heb de wereld over mogen reizen voor trainingsstages en wedstrijden: van Italië tot Singapore, van Rusland tot Venezuela. Maanden heb ik doorgebracht op het Spaanse eiland Tenerife, wat ik inmiddels beschouw als mijn tweede thuis. Twee trips kan ik me ontzettend goed herinneren: het World Cup circuit in 2013 waar ik zwom als een natte krant, en het Mare Nostrum circuit in 2015 waar ik enorm goed was.

Tijdens mijn eigen zwemcarrière heb ik daarnaast ook nog de mogelijkheden gehad om andere zwemmers en zwemsters te inspireren door het geven van clinics en presentaties via Swimclinics. Daarmee zijn we sinds kort ook internationaal aan het reizen.

Mijn laatste seizoen was één van de mooiste van mijn carrière. Hoogte- en dieptepunten volgden elkaar zo snel op dat er geen tijd was om bij te komen. Eindelijk mocht ik op een internationaal toernooi op het hoogste schavot staan, om het Wilhelmus te horen wat speciaal voor mij was aangezet. Als je iets honderd keer niet haalt en één keer wel, dan was het het waard.

Ook mijn tweede Olympische Spelen waren speciaal. Het mooiste van een mondiale sport als zwemmen is het verschil tussen alles en niets. Een paar honderdsten eerder aantikken en finales waren in zicht, maar topsport is keihard en zo hoort het ook. Ik krijg nog steeds kippenvel als ik denk aan de twee medailles op de Copacabana. In een team met vrienden zitten betekent ook ultiem gelukkig kunnen zijn voor een ander, ook al heb je zelf niets.

Mede door het feit dat ik voel dat ik heel erg veel geluk heb gehad, ben ik onlangs ambassadeur geworden van het Jeugdsportfonds Amsterdam. Ik gun elk kind de kansen die ik heb gekregen.

Van het laatste seizoen van mijn carrière als topsporter is een film gemaakt. Samen met Femke, Ranomi, Ferry en Sharon ben ik op de voet gevolgd. Het resultaat is prachtig. De film gaat op 13 april in première in een aantal bioscopen in Nederland. Ik ben enorm benieuwd naar de reacties.

Trots en dankbaarheid zijn de woorden die ik gebruik om mijn carrière te omschrijven. Trots op mijn prestaties en dankbaarheid voor de mensen die ik heb mogen ontmoeten en de momenten die ik heb mogen beleven.

Auteur: